Hohllay
×

Door op het hoogteprofiel te klikken kan je de grote kaart bekijken. Door op de coordinaten te klikken krijg je de exacte locatie van de startplaats. Bij downloads kan het gpx-bestand gedownload worden indien dit aanwezig is. Reageren op een wandeling kan via het formulier onderaan. Je kunt dit doen als gast of nadat je ingelogd hebt. Bij het invullen van het formulier kan je tevens een belevenisscore geven aan de hand van de sterren.

Clubwandeling Vos Schaffen 2020
Markering :
Afstand : 34,3 km
Hoogtemeters : 355
Start : Sint-Hubertusplein, 3290 Schaffen
Coordinaten : 50.999938 , 5.081476
Downloads :

Deze mooie wandeling werd ineengestoken door een lid van Wandelclub Vos Schaffen en voert ons langs bossen, weiden, smalle paadjes en knuppelpaden maar ook een stukje Diest komt aan bod waarbij we een rustpauze nemen in het Begijnhof en over de wallen wandelen. De wandeling is grotendeels onverhard maar het is onvermijdelijk enkele verharde stukken te doen, doch deze zijn autoluw. De wandeling is zeer gevarieerd, door rustige (natuur)gebieden in een mooi golvend landschap en zonder moeilijkheden. Een echte aanrader. Het is mogelijk de wandeling in te korten indien gewenst.

Wij zijn vertrokken vanuit het centrum van Schaffen maar het is tevens mogelijk, voor zij die met het openbaar vervoer komen, om in te pikken aan het treinstation van Diest. De wandeling passeert dit station. Tijdens de wandeling zijn er 3 stopplaatsen (brasserie 'Begijnhof', café 'Onder de toren' en café 'Moderne' met zijn leuke jukebox) om iets te drinken.

We vertrekken in Schaffen centrum met de zaal OC Scafnis achter ons en draaien rechts (richting de grote baan). De eerste straat draaien we links en volgen de rand van het Sint-Hubertusplein. Aan de splitsing (op het einde van dit plein) gaan we rechtdoor en de volgende straat (Molenstraat) draaien we rechts in. We komen nu aan de grote baan (Diestse baan) en steken deze recht over om vervolgens de Molenstraat verder rechtdoor te volgen. Het eerstvolgende kruispunt gaan we rechtdoor de dreef in. Het tweede pad aan onze rechterkant, slaan we rechts in. Het is een onverhard pad dat eerst door een bos gaat en nadien door een weiland. Dit pad maakt een hoek van 90° naar links en komt uiteindelijk uit op een verharde weg (Lindenlaan).

We draaien de eerste baan naar links (Wilgenlaan) en de volgende naar rechts (Zelemseweg). Aan de Y-splitsing (waar de Zelemseweg naar rechts buigt) gaan we rechtdoor de Wijerstraat in. Deze volgen we tot aan de spoorweg en gaan vlak voor de spoorweg naar links. We lopen nu langs de spoorweg en gaan even later de brug over. We komen nu aan in het natuurgebied Webbekoms Broek, steken de Zwarte Beek over en gaan meteen het paadje naar beneden dat langs de Zwarte Beek loopt. We wandelen tussen de Zwarte Beek en de Demer. We blijven de Zwarte Beek volgen tot we uiteindelijk links een brug over moeten en komen uit op een breed pad dat we een tijdje naar rechts gaan volgen. Na het oversteken van de Demer, gaan we het tweede pad (een smal paadje dat lager gelegen is) rechts in en gaan door een weiland. Het pad buigt naar links, wat later naar rechts en komt uit op een verhard pad (Badstraat). We gaan nu rechts dit pad op en komen langs het recreatiedomein De Halve Maan. We draaien de eerste straat (Halve Maanstraat) rechts in tussen de paaltjes en wandelen tussen de huizen richting de vijver. Aan de vijver gaan we links langs de rand van het water en volgen dit pad dat een U-bocht maakt rond deze vijver. Via enkele trapjes gaan we omhoog en blijven langs de rand van de vijver lopen tot we uiteindelijk via trapjes terug omlaag gaan en op een toegangsweg uitkomen naar het recreatiedomein. Voor ons ligt een mooie molen. We gaan naar links richting Diest centrum.

We komen aan de grote baan (R26), steken deze recht over en wandelen rechtdoor de Parklaan in. We volgen deze en komen aan een voetbalveld gelegen aan onze rechterkant. Via de smalle opening rechts wandelen we langs de rand van het voetbalveld. Niet het eerste maar het tweede pad gaan we links en blijven dit onverharde pad volgen. We negeren het eerste pad links (naar de straat) en volgen het onverharde pad rechtdoor. Daar maakt ons pad een hoek van vrijwel 90°, de volgende splitsing houden we links aan en blijven overal links aanhouden waar er splitsingen zijn. Uiteindelijk komen we op de Pesthuizestraat uit. Hier gaan we rechts, de eerste straat links (Vestenstraat), de eerstvolgende straat terug rechts (hier staat een paaltje in het midden) en wandelen tot het einde waar de straat dan 90° naar links gaat. We volgen deze straat die terug een hoek van 90° links maakt. Voor ons zien we nu de Begijnhofkerk en via de rechterkant van deze kerk, komen we aan het Begijnhof (Brasserie) alwaar onze eerste rust is.

Na de rust in het Begijnhof, keren we terug (je kan eventueel rond de kerk gaan) en aan de andere kant van deze kerk (aan het punt waar wij richting de brasserie zijn gekomen) gaan we nu rechtdoor ipv dezelfde weg (links) die we daarnet hebben genomen. Op het einde gaan we naar rechts en volgen dezelfde weg terug tot enkele meters voor de Pesthuizenstraat. We gaan hier links het verharde pad op dat parallel loopt langs de Pesthuizenstraat. Aangekomen aan de ring, steken we deze over, gaan links en meteen rechts richting domein Halve Maan. Net voor de vijvers (het tweede pad links) gaan we via de trapjes omhoog naar de stadswallen van Diest. We volgen het meest rechtse onverharde pad dat langs het water loopt. We passeren wat later een pad aan een monument van een slang maar blijven rechtdoor gaan. De volgende splitsing, ongeveer 100 meter verder, dalen we rechtsaf richting de saspoort. We steken deze over, gaan rechts en het eerstvolgende onverharde pad terug links. We lopen terug langs het water dat nu aan onze linkerkant ligt. Aan het uiteinde gaan we links de tunnel onderdoor.

Aan het einde van de tunnel, gaan we rechts en het eerstvolgende stijgende pad gaan we terug rechts. We komen enkele splitsingen tegen maar blijven steeds rechtdoor gaan tot we aan de R26 komen. We steken deze over en gaan rechts de fiets/voetgangersbrug op naar het station van Diest. Aan de linkerzijde van het station zien we een voetgangersbrug die de sporen oversteekt. Deze nemen we, steken we rijbaan (Schoonaerde) over, gaan naar links en de eerstvolgende straat terug recht. Deze splitst meteen en hier nemen we de rechtse (scherpe hoek rechts). We bevinden ons nu op de Ford Leopoldstraat en stijgen via het brede onverharde pad richting het vliegveld van Schaffen. Boven aangekomen, zien we rechts van ons een bord met 'militair domein', we volgen rechtdoor en de weg buigt vervolgens linksaf. Het volgende pad links negeren we en aan de volgende splitsing, komen verschillende wegen bij mekaar met links van ons een woning. We nemen het tweede pad links, zijnde het pad dat aan de rechterkant van het huis loopt. Even later gaat het pad over naar een smal paadje door de akkers. Aan het einde nemen we het paadje naar links en het eerstvolgende paadje (ongeveer 200 m) terug rechts. We komen wat later uit op een verharde weg (Vennestraat), gaan linksaf tot aan het kruispunt, terug linksaf en de eerstvolgende rechts richting het natuurgebied.

Het onverharde pad maakt een hoek rond het veld. Aan de splitsing, gaan we schuin rechts (Bolhuys voetpad), een dikke 200 m verder gaan we links en meteen terug rechts. We blijven dit pad volgen (wat verderop ook rechts nemen) tot het uitkomt op een grote splitsing van 5 wegen. Daar nemen we de tweede rechts, het eerstvolgende pad links negeren we en aan de volgende splitsing houden we links aan. We blijven nu rechtdoor lopen tot we uiteindelijk op de rijbaan uitkomen. Daar gaan we naar links en aan de eerste bocht nemen we het smalle paadje rechts. Als we terug aan de rijbaan komen, gaan we rechtdoor en de volgende straat (aan het kapelletje) gaan we linksaf. Even later zien we de kerk. Schuin tegenover de kerk hebben we onze tweede stop, café 'Onder de toren'.

Na de rust, gaan we de straat (Portiersvel) in (tegenover de kerk). Aan het einde gaan we rechts, eerstvolgende links en vlak achter het kerkhof nemen we het onverharde pad rechts (langs de voetbalpleinen). Het derde pad links slaan we in, op het einde terug links, wat verder buigen we rechtsaf en wandelen we richting de rijbaan. Daar gaan we rechts en in de bocht (50 m verder) slaan we rechts het bospad in. We blijven dit volgen, maken een hoek van 90° naar rechts en gaan tot we uiteindelijk naar links kunnen richting Sparrenweg. Deze weg steken we over en gaan het bospad schuin links in. We negeren alle splitsingen en blijven het pad rechtdoor volgen tot we op de rijbaan uitkomen. Na enkele meters nemen we het tweede onverharde pad rechts. Aan het einde gaan we links (Vlucht rijbaan) en de eerste rechts, op het einde terug rechts, volgende splitsing rechts, meteen terug links (aan kapelletje). Aan de grote baan (Tessenderloseweg N287) steken we over en gaan rechtdoor (langs Dreamland), de eerste rechtsaf, op het einde linksaf en wandelen tot aan de volgende splitsing met een grote rijbaan (Hasseltse baan N725). Hier komen aan onze derde stop aan café 'Moderne'.

Na de rust, steken we de N725 over en gaan rechtdoor de Langestraat in. De eerste straat gaan we rechts en aan het einde links. De volgende straat linksaf en in de bocht gaan we rechtdoor het onverharde pad op. Dit blijven we volgen tot op het einde en daar gaan we rechtsaf. Het eerstvolgende pad links, thv aan blauwe loods, slaan we in en even later komen we op een knuppelpad. Na het knuppelpad, loopt het pad een tijdje rechtdoor. Aan het eerste pad naar links (aan de beek) gaan we linksaf en blijven dit pad volgen tot aan de grote rijbaan N725. Deze steken we terug over en gaan rechtdoor de Peerstraat in. Het eerste pad (50 m verder) gaan we links in, aan het volgende kruispunt rechtdoor. Even later maakt deze weg een scherpe bocht naar links, wij gaan in deze bocht rechtdoor en enkele meters verder slaan we het pad links in. De eerstvolgende splitsing gaan we links (dit is ongeveer rechtdoor met het pad dat we volgden), op het einde terug links en het eerste onverharde pad rechts. We wandelen nu recht door een weide met op het einde een smalle doorgang voor wandelaars.

Terug op de rijbaan naar links tot aan de grote baan N29. Die steken we schuin naar rechts over en gaan het onverharde pad op langs de boomgaarden. We komen uit op een rijbaan die we links volgen tot op het einde. Daar maken we een scherpe bocht links en steken de baan over. Het tweede pad (eerste is naar een huis toe) gaan we rechts het bospad in. Op het einde gaan we linksaf en een 50 meter verder het tweede bospad links in. Hier wordt het moeilijker qua omschrijving. De bedoeling is een stuk door het bos te wandelen maar uiteindelijk terug op dezelfde rijbaan uit te komen. Het is dus ook mogelijk om gewoon de rijbaan rechtdoor te volgen indien je niet zeker bent. Dus éénmaal in het bos, houd je rechts aan, volgt het pad rechtdoor, negeer je een 4-tal paden aan de rechterkant, vervolgens buig je mee rechtsaf en hou je meteen links aan, dan terug links, je gaat het laatste stukje even omhoog en dan rechts naar de rijbaan. Op de rijbaan ga je links en de tweede straat (Molenstraat) rechts. Deze volg je heel de tijd rechtdoor, steekt de grote baan over en je bent terug in Schaffen centrum. Je gaat op het einde, na het oversteken van de grote baan, links richting parking.

toegevoegd door HikingDB - op 12 Jan 2020