Hoge Venen
Nationaal Park Hoge Kempen (Oudsberg)

De gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zijn onlangs gefusioneerd en zullen vanaf 2019 door het leven gaan als Oudsbergen. Deze naam is afkomstig van de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen, namelijk de Oudsberg. Hij is gelegen tussen Gruitrode, Opglabbeek en Opoeteren en maakt deel uit van het natuurgebied Duinengordel.

Er zijn meerdere startplaatsen met parking vanwaar men de verschillende wandelingen kan aanvatten. We besloten vanuit Gruitrode te vertrekken aan de toeristische dienst waar we eveneens de nodige wandelkaarten kochten. We kozen voor de langste route op de wandelkaart van 14 kilometer, gemarkeerd door een rode driehoek.

Eens we in de buurt kwamen van het hoogtepunt van de wandeling beseften we al gauw dat we de Oudsberg niet van dichtbij zouden zien. De langste wandeling gaat vreemd genoeg rondom deze duin en er slechts één wandeling die wel de Oudsberg aandoet. Het is dan ook aan te bevelen even van de route af te wijken zoals beschreven op de pagina van desbetreffende wandeling.

Voor ons was het een standaard wandeling, vooral over brede wegen doorheen het bos met weinig afwisseling. Het gedeelte door de heide, de Oudsberg zelf en de stilte maken deels wat goed. Wie zelf het gebied wil verkennen kan best de wandeling van 10,5 km doen, gemarkeerd in het geel maar mist dan wel het gedeelte in de heide.

Ga hier naar de wandeling.

Wandelaar3680 schreef op 21 Aug 2017 - 01:49 volgende reactie


Vermits ik van die streek ben, ben ik er al verschillende keren gaan wandelen. En inderdaad, er zijn soms iets te veel brede, rechtlijnige boswegen (de meeste bossen zijn aangeplant voor de houtproductie, vandaar wellicht), zoals zo vaak in de Kempen. Aan de overkant van de N730 (weg Opglabbeek - Gruitrode) zorgen enkele vennen voor wat meer afwisseling. En een combinatie met een deel van de Bosbeekvallei tussen Neeroeteren en Opoeteren kan dat ook doen, maar ik weet niet of dat op de bewuste kaarten staat.