De abdij van Mariawald (Heimbach)
Uitgestrekte bossen in St-Hubert

Het grote bos van Saint-Hubert is al eeuwenlang een toevluchtsoord voor wilde dieren. Het omvat 10 gemeenten (Daverdisse, Wellin, Tellin, Libin, Libramont, Saint-Hubert, Tenneville, Nassogne, Sainte-Ode en Bertogne) en er zijn meer dan 1500 km aan bewegwijzerde wandelwegen te vinden. De totale oppervlakte van dit gebied bedraagt zo'n 100.000 hectare waarvan meer dan de helft is bedekt met bossen. Het is tevens één van de grootste jachtgebieden van België.

We namen de wandelkaart van Saint-Hubert erbij en kozen voor de langste wandeling van 20 km. Vanaf een parking in het bos wandelden we afwisselend over brede bospaden en verharde wegen. Gezien de slechte weersomstandigheden was het zicht zeer beperkt en hadden we heel wat neerslag te verwerken. We kwamen de hele route geen enkele andere wandelaars tegen en we liepen voortdurend in het bos. Onderweg botsten we enkele keren op wilde everzwijnen die vaak even verrast waren als ons en gelukkig een andere richting kozen dan de onze.

Er zijn enkele hoogtepunten onderweg die voor afwisseling zorgen. Zo is er het veengebied La Rouge Poncé waar je over enkele knuppelpaden kan wandelen. En een observatieplaats (Observatoire de Bilaude) vanwaar je vanuit een grote schuilhut vogels, herten, everzwijnen en ander wild kan spotten. Na zo'n 14 km wandelen is er ook een lange klim die kilometers blijft aanhouden. Verwacht echter geen slingerende singletracks door het bos of spectaculaire viewpoints. Toch krijgt deze wandeling van ons een 4 op 5 aangezien je gedurende de hele wandeling doorheen de bossen loopt waar een enorme stilte heerst en je wilde dieren kan waarnemen.

Je kan het wandelverslag hier terug vinden.

CAPTCHA Image